Системското обложување ви овозможува да се обложувате на повеќе настани на 1 ливче, но е многу побезбедно решение од класичното акумулаторско обложување. Ако сакате да го намалите ризикот од губење и во исто време да имате шанса да освоите повеќе отколку кога играте со сингл, проверете што е системско обложување и кога вреди да го изберете овој начин на обложување.

Системското обложување ви овозможува да се обложувате на повеќе настани на 1 ливче, но е многу побезбедно решение од класичното акумулаторско обложување. Ако сакате да го намалите ризикот од губење и во исто време да имате шанса да освоите повеќе отколку кога играте со сингл, проверете што е системско обложување и кога вреди да го изберете овој начин на обложување.

Облозите на букмејкерите можат да се поделат според различни критериуми, но најосновната поделба се однесува на начинот на кој е структуриран купонот. Така, имаме единечни облози, на кои се става облог на само 1 настан, и акумулативни облози, на кои играчот се обложува на повеќе настани (најмалку 2) истовремено. Акумулативните облози се користат за максимизирање на профитот од играта, бидејќи вкупните коефициенти за обложување се еднакви на производот од коефициентот на поединечните настани. Меѓутоа, за да се добие акумулаторски облог, сите настани без исклучок мора правилно да се предвидат. Затоа, ризикот да не дојде акумулаторски облог е многу поголем отколку со еден облог.

Сепак, постои и трет начин, кој е компромис помеѓу побезбедните и помалку профитабилните единечни облози и поризичните и подобивните акумулаторски облози. Ова решение е системски облози.

Што се системски облози?

Системските облози се наведени како трет тип на облог, а на е-купонот е третата опција за конструирање купон. Во реалноста, сепак, тие се акумулаторски облози со специфична структура – тие се комбинации на единечни и/или акумулаторски облози поставени на 1 купон. Така, системските облози се поделени на неколку или дури десетина помали облози, кои се групирани во посебни делови (тие се поделени во блокови). Ова е причината зошто системските облози понекогаш се нарекуваат блок облози или распределени облози, друго вообичаено име е максикомби облози.

Најважната разлика помеѓу облогот со облоги со акумулатор и системскиот облог е тоа што вториот не мора да има само типови на удари за купонот да биде победник. Колкав е минималниот потребен број на ударни блокови зависи од типот на облогот. На пример, во системот 3/5, играчот означува 5 типа (тип A, B, C, D, E), што резултира со 10 блокови тројни облози (блок ABC, ABD, ABE, ACD, ACE, ADE, BCD, BCE, BDE, CDE). За да победи облогот, мора да бидат точни минимум 3 селекции – на пр. ако селекциите се A, B, C, тогаш само ABC облогот ќе биде погоден и играчот ќе победи од него. Меѓутоа, ако имате 5 селекции за обложување, можете да играте и на системот 4/5, што значи дека можете да поставите облог каде што најмалку 4 од 5 избрани селекции треба да победат. Доколку се исполни бараниот услов, ќе добиеме минимум 4 облози во овој систем.

За да разбереме како функционираат системските облози, ајде внимателно да ја разгледаме наједноставната можност, системот на блокови 2/3.

Блок систем 2/3

Системските облози 2/3 бараат од играчот да добие минимум 2 од 3 точни облози – тогаш играчот ќе добие победа. Ако играчот не погреши еднаш, ќе ги добие повисоките добивки, а ако направи 2 или 3 грешки, купонот ќе се подмири како губитник.

Да претпоставиме дека играчот ќе се обложи на 3 настани, кои ќе ги означиме со X, Y и Z. Нивните шанси се соодветно: X – 1,80, Y – 2,00 и Z – 2,50. Бидејќи играчот сака да оствари поголем профит од оној што би го дале 3 единечни купони, но се плаши дека некој од настаните може да не помине, тој одлучува да игра системски облог 2/3. Така, тој става 3 блока облози на купонот, односно: XY, XZ, YZ. Вкупниот влог што тој го доделува на играта е 30 евра, односно 10 евра за секој блок.

Ако само 1 тип се покаже дека е погрешен, добивките ќе бидат исплатени, но износот ќе зависи од тоа кои типови биле точни. Можни се 3 сценарија:

  • победнички облог XY: 1.80 * 2.00 * 10 EUR = 36 EUR
  • победнички облог XZ: 1,80 * 2,50 * 10 EUR = 45 EUR
  • победнички облог YZ: 2,00 * 2,50 * 10 EUR = 50 EUR

Од друга страна, ако се погодат сите типови, играчот ќе добие победа еднаква на збирот на добивки од сите 3 блока, односно 131 евра.

Системски облози и износот на добивката

Разбирливо е дека системските облози резултираат со многу помала добивка кога некои од типовите се неточни отколку кога сите се погодени. Кога конструирате купон во обложувалница, затоа треба да знаете дека тој често ги прикажува само максималните можни добивки. Исто така, треба да знаете дека ако дозволениот број типови е погрешен, облогот не само што може да резултира со мала добивка, туку генерално може да значи и загуба (ова зависи од шансите за погодените настани).

Затоа, шансите за поединечните типови избрани за системски облози не смеат да бидат премногу ниски. Ако, на пример, се користи системот 2/3, настаните што имаат смисла да се додадат на купонот треба да имаат коефициент од најмалку 1,74. Доколку се исполни овој услов, доколку се одберат само 2 типа, во најлош случај ќе се вратат парите од обложувањето, а доколку се одберат сите 3 типа, коефициентот ќе биде најмалку тројно зголемен. Секако, откако ќе се земе предвид данокот на промет од 12% што се применува во Полска, излегува дека шансите треба да бидат уште поголеми – во полската реалност за системот 2/3 тие треба да бидат најмалку 1,85.

Системските облози изградени на поинаков начин ќе го имаат овој минимум на различно ниво. Сепак, општо правило при изборот на настани е дека, кога станува збор за системски облози, шансите за поединечни настани мора да бидат барем такви што правењето максимален број дозволени грешки значи победа со минималниот уплатен влог.

Сепак, новите играчи може да бидат збунети зошто системските облози со само точни избори резултираат со помали добивки од акумулаторските облози на истиот влог што го содржат истиот сет на избори. Одговорот е многу едноставен. Системските облози се секогаш барем неколку облози, така што влогот не се става на целиот облог, туку се дели на помали делови. Спротивно на тоа, влогот на акумулаторски облог е посветен на играта како целина, што се претвора во повисоки добивки.

Системски облози – предности и недостатоци

Како и секој тип на обложување, системското обложување има и свои предности и недостатоци, а дали вреди да се користи зависи од конкретната ситуација и нашите приоритети. Да почнеме со добрите на овој начин на игра. Прво и основно, системските облози дозволуваат грешки – играчот може да направи грешка и сепак да добие победа. Тие се многу побезбедни облози од стандардните облози со акумулатор. Единствен исклучок од ова правило може да биде безбедниот облог што беше дискутиран погоре, иако во многу случаи не е можно да се постави за избрани типови (главно затоа што нема да го достигнеме потребниот минимален вкупен коефициент за обложување).

Друга предност за жал повеќе не е толку јасна и се однесува на износот на добивката. Зашто, од една страна, системските облози овозможуваат да се добијат повисоки добивки од единечните облози, но како што веќе знаеме, овие добивки се пониски отколку за облозите со акумулатор. Ова беспрекорно нè доведува до недостатоците што ги имаат системските облози. Покрај помалите добивки, тука треба да се спомене и дека на овој начин на игра, обложувачот става релативно голем број на облози, додека да се добие висока победа е малку веројатно. Освен тоа, ако играчот додаде многу типови на купонот, многу е лесно да се направи грешка – уште повеќе кога станува збор за скратени системски облози.


Системни залози Sistema de apostas Systémové sázky ES Στοιχήματα συστήματος सिस्टम दांव Sustavne oklade Rendszer fogadások MK Pertaruhan sistem PH PT RO Systémové stávky Sistemske stave
Ново спортско обложување
100% до 150 € - бонус за прв депозит за спортско обложување
100% до 100 € - бонус за прв депозит за спортско обложување
100% BONUS НА ПРВИОТ ДЕПОЗИТ ДО €100
100% бонус на првиот депозит до 6000 MKD!

50% БОНУС ЗА ДОБРЕДОЈД ДО 80 ЕВРА

© Copyright 2022