Речникот на обложувалниците е многу корисна алатка за да им помогне на помалку искусните коцкари да се движат низ светот на обложувањето. Букмејкерите и коцкарите користат многу термини специфични за индустријата – кратенки, заемки и други сленг имиња.

Речникот на обложувалниците е многу корисна алатка за да им помогне на помалку искусните коцкари да се движат низ светот на обложувањето. Букмејкерите и коцкарите користат многу термини специфични за индустријата – кратенки, заемки и други сленг имиња. Има многу од нив, поради што сеопфатниот речник на обложувалниците е место кое многу играчи го посетуваат не само на почетокот на нивната авантура со обложувалница.

Подолу ќе најдете речник за обложување кој објаснува околу 130 термини кои се користат во индустријата за обложување. Некои од овие се основни термини што секој играч треба да ги знае, други се високо специјализирани термини кои се однесуваат на играта на повисоко ниво. Затоа, овој речник на термини за обложување е корисна помош за играчите од сите нивоа.

Основни поими

1X2

Скратена нотација за 3-насочен облог каде што облозите може да бидат: победа на домашниот тим (1), нерешено (X) или победа на посетителите (2). Алтернативно, но многу поретко, се користи и ознаката „102“, каде вратоврската е означена со „0“. Овој тип на обложување е достапен на фудбалски, ракометни или кошаркарски натпревари, меѓу другото.

3 for 3

Ситуацијата „3 за 3“ се јавува кога тимовите кои играат серија од два натпревари се согласуваат дека еден од нив ќе победи на првиот натпревар, а другиот ќе победи на вториот натпревар. Со тоа обезбедуваат по 3 бода во поредокот.

Акумулатор

Акумулатор е едноставен облог поставен на 1 ливче што се состои од 2 или повеќе поединечни настани (облог со повеќе настани). Со правилно обложување на настаните на акумулатор, ќе добиете повеќе отколку со обложување на нив на единечни облози. Тоа е затоа што вкупните коефициенти на акумулатор се еднакви на производот од коефициентите на поединечните настани додадени на облогот. Меѓутоа, за да може акумулаторот да биде победник, сите настани на кои се обложуваат мора да бидат точни – 1 погрешен тип значи дека целиот облог е изгубен. Затоа, ризикот е многу поголем отколку кај самците.

Агли

Информации кои го поддржуваат правилното предвидување на исходот на спортски настан, на пр. статистички податоци, спортска анализа, стручен коментар итн.

Анте пост

Обложување на далечен настан во времето, еден вид долгорочно обложување. Терминот се користел само за трки со коњи или кучиња и значел обложување на исходот на трката пред да им бидат доделени почетните броеви на учесниците. Доколку избраниот учесник не учествува во трката, облогот е изгубен. Во денешно време, обложувањето ante post се дефинира и како обложување на конечните резултати на спортски настан уште пред да започне, често кога нема официјална листа на учесници (или на други далечни настани како што се резултатите од претседателските избори).

Банкрол

Буџетот што се очекува играчот да го потроши на обложување во одреден временски период (на пр. недела или месец). Играчите не треба да го надминат утврдениот фонд.

Оградување на залог

Оградувањето на облозите е форма на обезбедување на исходот од играта со ставање дополнителен облог, спротивно од првиот облог.

Градител на облози

Волшебник за обложување, функција која им овозможува на играчите да создаваат облози по мерка за себе. Овој тип на облог овозможува комбинирање на повеќе настани од еден натпревар. Со автоматизирање на процесот, новите облози може да се конструираат брзо и лесно.

Безбеден облог

Промоција при која ако играчот неправилно се обложи на некој настан на купон за акумулатор, облогот ќе се подмири како добивка. Најчесто може да се направи само 1 грешка, иако има некои промоции кои дозволуваат повеќе грешки.

Состојба на сметката

Изјава за добивките и влоговите на играчот во одредена обложувалница. Салдото може да биде позитивно (профит на играчот), негативно (загуба на играчот) или нула.

Бизмарк

Загуба на играч преку која букмејкерот остварува профит.

Бонус на букмејкерот

Бонус во букмејкерот може да има многу форми, но генерално гледано тоа е бонус што го дава обложувалницата на играчите. Целта на бонусот е да ги поттикне играчите да играат, да направат депозит или да регистрираат сметка на играч. Важно е да се знае дека секој бонус подлежи на услови за негова реализација (вклучувајќи ги и условите за промет), кои се опишани во условите за дадена промоција.

Бонус за депозит

Овој тип на бонус му се дава на играчот во замена за депонирање средства на сметка во обложувалницата. Бонусот за депозит го зголемува износот на депозитот – најчесто тоа се состои од негово удвојување (100% бонус за депозит).

Повремен бонус

Бонус понуден во врска со важен спортски настан, како што е Светското првенство или Вимблдон.

Бонус за добредојде

Доделен бонус на нови играчи во замена за регистрирање индивидуална онлајн сметка во обложувалница. Бонусот за добредојде најчесто е бонус за депозит, но може да биде и враќање на готовина, бесплатен облог, „игра без данок“ или пакет кој се состои од неколку различни бонуси.

Кешбек (обложување без ризик)

Промоција на букмејкерот со која, во случај на неуспешен облог, на играчот му се враќа дел или целиот удел (по одбивањето на веќе одземениот данок за игри). Кешбек исто така се нарекува обложување без ризик или осигурување од губење. Вообичаено, рефундирањето се реализира во форма на бонус, па играчот може да ја повлече вратената сума само откако играчот ќе го направи потребниот промет со него.

Cashout

Cashout значи можност да се затвори облогот пред да се решат сите настани поставени на него. Опцијата за предвремено порамнување на облогот е можна само за AKO облози на кои се добиваат сите веќе решени настани. Меѓутоа, букмејкерот плаќа помала добивка во таква ситуација отколку ако сите настани на кои се обложувале биле завршени и правилно предвидени.

Chalk

Играч со креда е обложувач кој се обложува на освојување на силни фаворити, т.е. облози со мали коефициенти. Англискиот збор „креда“ значи креда, па овој начин на игра е „обложување со креда“.

Cheater

Измамник е обложувач кој постојано се обложува на настани откако ќе бидат решени, искористувајќи ги дупките во системот на обложувалниците. Букмејкерите наметнуваат индивидуални, ниски ограничувања на влогот на таквите играчи.


Речник на спортните залози и терминология Dicionário de Apostas Esportivas e Terminologia Slovník sportovního sázení a terminologie ES Λεξικό αθλητικών στοιχημάτων Rječnik i terminologija sportskog klađenja Sportfogadási szótár és terminológia MK PT RO Slovník športového stávkovania Slovar in terminologija športnih stav
Ново спортско обложување
100% до 150 € - бонус за прв депозит за спортско обложување
100% до 100 € - бонус за прв депозит за спортско обложување
100% BONUS НА ПРВИОТ ДЕПОЗИТ ДО €100
100% бонус на првиот депозит до 6000 MKD!

50% БОНУС ЗА ДОБРЕДОЈД ДО 80 ЕВРА

© Copyright 2022